Vloer vergelijken
Direct een offerte aanvragen voor een nieuwe vloer

VLOER OFFERTE AANVRAGEN

Marmeren Vloer

Marmer kan op twee manieren ontstaan, er wordt onderscheid gemaakt tussen sedimentaire en metamorfe marmer. Dit zijn de grootste groepen marmer gesteenten. Sedimentair marmer wordt ook wel afzettingsgesteenten genoemd en is vlak onder de aardoppervlakte afgezet. Het ontstaat door afbraakmaterialen die door het water zijn meegevoerd. Dit ontstaat uit een kalkafzetting in de biosfeer die versteend. Deze kalkafzetting ontstaat door neerslag, kalkmodder en fossielen.

Wat is marmer?

Metamorf marmer wordt ook wel omzettingsgesteenten genoemd en is voornamelijk afkomstige uit het Middellandse zeegebied. Dit ontstaat onder andere uit sedimentaire gesteenten die diep wegzakken in de aardkorst en daar omvormen. Metamorf marmer is omgezet kalksteen bestaande uit puur calciumcarbonaat. De kalksteen wordt omgevormd tot marmer door hoge temperaturen (vanaf 200 graden) en grote druk. Hierdoor worden de fossielen in de kalksteen vernietigd. Er heeft metamorfisme plaatsgevonden, dit houdt in dat het gesteente gerekristalliseerd of gemetamorfoseerd is.

Metaforme marmer kan een beige, groen of rode tint hebben. Het mineraal calciet zorgt voor suikerachtige kristallen in het marmer. Marmer bestaat hoofdzakelijk uit calciet, dolomiet, een combinatie van beide is ook mogelijk. Pure calciet heeft een witte kleur, andere kleuren ontstaan door minerale onzuiverheden. Door deze onzuiverheden ontstaan er verschillende patronen. Marmer is erg hard doordat het blootgesteld is aan druk en hoge temperaturen. Het is een erg bekende natuursteensoort en te verkrijgen in vele soorten en kleuren. Marmer wordt over de gehele wereld uit groeves gewonnen. Het woord marmer is afgeleid uit de Griekse taal en staat voor ‘marmaros’, dit betekent glanzende steen. Het is erg geliefd als bouwmateriaal, maar ook in de beeldhouwkunst wordt het veel gebruikt omdat het zo mooi transparant is en luxe uitstraalt. Een marmer vloertegel zal qua kleur en structuur nooit hetzelfde zijn, een voorbeeldtegel wordt daarom gebruikt om een indicatie te geven. Geen enkele marmer vloertegel is hetzelfde.

Hoe ziet een Marmeren vloer eruit?

De meest voorkomende marmer kleuren zijn grijs en wit, maar ook antraciet, rood, roze, ivoorwit en groen. Marmer is te herkennen aan de zogenoemde ‘aders’ op de marmer vloertegels. Deze aders kunnen heel fijn of juist erg grof zijn. Marmer kan zowel binnen als buiten worden toegepast, dit is echter afhankelijk van de marmersoort. Marmer vloeren binnen geven een zeer luxe en exclusieve uitstraling. Het is toe te passen in eigenlijk elke ruimte van uw woning. Marmer vloertegels worden gezien als een prachtige decoratie van een huis. Ook wordt het toegepast als bekleding voor winkelpuien, tafelbladen, paleizen, beeldhouwwerken en meer.

Hoe wordt een marmer vloer gemaakt

De meest voorkomende bewerkingen bij marmer vloeren zijn gepolijst (hoogglans), gezoet (zijdeglans), gebrand & geborsteld (matig ruw), geschuurd (dof) en getrommeld (mat). Bij het polijsten van marmer vloeren wordt het oppervlakte glad gemaakt, er wordt eerst grof geschuurd en daarna wordt dit steeds verder verfijnd. Bij het zoeten van een marmer vloer wordt het oppervlakte met een fijne schuurschijf glad gemaakt. Bij beide bewerkingen zorgt het voor het glanzend effect. Bij de overige bewerkingen worden de marmer vloertegels met behulp van verschillende technieken ‘oud’ gemaakt. Dit maakt de steen ruwer, matter of doffer. Krassen en vlekken zijn met deze bewerkingen minder goed zichtbaar dan bij een glansafwerking. Marmer vloertegels zijn erg gevoelig voor zuren zoals azijn, wijn of citroen. Om schade te voorkomen adviseren wij om uw marmer vloertegels te impregneren, met name in de keuken en badkamer. Hierdoor worden vlekken grotendeels tegengegaan en het oppervlakte waterafstotend. In ruimten waar veel over marmer vloeren wordt gelopen verliest het sneller zijn glans, dit worden ook wel ‘looppaden’ genoemd. Graniet is in dit geval een betere keuze. Marmer vloertegels zijn uitermate geschikt voor in een badkamer, er vindt weinig beschadiging plaatst en de vloer blijft zo erg lang mooi. Tevens geeft het uw badkamer een prachtige uitstraling. Marmer vloeren zijn minder geschikt voor buiten, ook in dit geval is graniet een betere keuze. Toepasbaarheid buiten is echter afhankelijk van de marmersoort. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. Marmer vloeren zijn erg gemakkelijk schoon te houden. Dit kan eenvoudigweg met (gekookt) kalkvrij water. Eventueel kan een biologische zeep of edel zeep gebruikt worden.

Voordelen

Marmer vloertegels zijn bestand tegen normale gebruiksbelasting. Voordelen zijn de vrij grote vorstbestendigheid, dit is ongeveer 80%, afhankelijk van het soort marmer. Verder zijn marmer vloeren erg kras- en slijtvast, dit heeft te maken met de dichtheid en hardheid van de steen. Dit maakt marmer vloeren zeer duurzaam in gebruik. Een ander groot voordeel is de levensduur, wanneer marmer vloertegels op de juiste manier worden aangebracht, gaat een vloer meer dan een leven lang mee. Denk aan de restantanten uit de oudheid die we nog steeds regelmatig terugzien.

Nadelen

Een nadeel van een marmer vloer (gepolijst) in een badkamer is dat deze in combinatie met water heel erg glad kan zijn. Dit kan worden opgelost met een antisliplaag/caoting wat zorgt voor optimale veiligheid in uw badkamer. Marmer vloeren zijn een stuk duurder dan andere natuursteen vloeren, dit is echter afhankelijk van het soort marmer dat wordt gekozen. Vlekken en vochtplekken komen bij marmer sneller voor dan bij graniet. Dit kan voor een deel voorkomen worden door het polijsten van de marmer vloertegels. Verder vergen marmer vloeren vrij veel onderhoud. Wilt u uw marmer vloer mooi houden dan is het noodzakelijk om deze regelmatig op te poetsen.